Wiersze poetów - poetyckie-zacisze.pl ZAPROPONUJ ZMIANĘ W SERWISIE
Logowanie:
Nick:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Odzyskaj hasło
Zarejestruj się
Dostępne opcje:
Strona główna
O serwisie
Regulamin
Zaproponuj zmianę
Indeks wierszy
Ranking autorów
Ranking wierszy
Dodane dziś (8)

Nowi autorzy:
- JoKo
- Yakov
- ummma
- wspanialaPati
więcej...

Ostatnie komentarze:
Heretyk
- Eliza Beth
bez alternatywy ..
- Eliza Beth
pan Kot
- Eliza Beth
Z mitami
- Eliza Beth
więcej...

Dziś napisano 22 komentarzy.

Turbot na parze w pomarańczowym sosie holenderskim i carpaccio z pieczonego buraka

Turbot na parze w pomarańczowym sosie holenderskim i carpaccio z pieczonego buraka

filet z turbota
burak
150 g masła
sól, pieprz
tymianek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
cytryna, pomarańcza, grejpfrut
czosnek
4 żółtka
Filet kroimy na dwa kawałki. Podgrzewamy wodę w garnku, na garnek kładziemy sito. Na sito kładziemy tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek. Turbota nacieramy solą i pieprzem i kładziemy skórą do góry na sitku z ziołami. Dusimy 7 minut. Wyciskamy soki z owoców i redukujemy na ogniu do 2 łyżek płynu.
Roztapiamy masło w garnuszku.
Ubijamy na parze 4 żółtka wraz z redukowanym sokiem z cytrusów. Małym strumieniem wlewamy roztopione masło i ubijamy nadal do konsystencji sosu.
Buraka tniemy na mandolinie, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 7 minut.
Na głębokim talerzu kładziemy sos holenderski, wokół układamy różyczki z buraka, wykładamy turbota, na górze robimy kleks z sosu holenderskiego, dekorujemy tymiankiem.
Napisz do autora

( 1 / 5) następny »

Marek Niebo Bocian

dodany: 2021-11-23, 10:59:25
typ: przyroda
wyświetleń (151)
głosuj (3)


          -->> Aby głosować lub komentować musisz się zalogować.

babajaga 2021.11.24; 07:03:54
Gotowanie potrafi być poezją.

Marek Niebo Bocian 2021.11.24; 06:07:40
Dziękuję wam za wszystkie komentarze. Gotowanie to poezja. Pobudza wyobraźnię i kubki smakowe :)

Anna z 2021.11.23; 20:26:56
To poezja smaku i zapachu,+

Anna z 2021.11.23; 20:26:31
To poezja smaku i zapachu,+

Marek Niebo Bocian 2021.11.23; 13:52:57
W tym przepisie nie korzystamy z patelni.

110101011 2021.11.23; 13:46:35
Jeszcze patelni brakuje

Marek Niebo Bocian 2021.11.23; 13:38:07
Czyż ten przepis nie brzmi jak poezja?

110101011 2021.11.23; 12:56:34
Książka kucharska?


Wiersze na topie:
1. "układacz snów" (30)
2. ja Weronika (30)
3. a wtedy (30)
4. żniwo (30)
5. Kurtyzana żywiołów (29)

Autorzy na topie:
1. TaniecIluzji (326)
2. darek407 (247)
3. Jojka (206)
4. pawlikov_hoff (115)
5. globus (97)
więcej...