|
Turbot na parze w pomarańczowym sosie holenderskim i carpaccio z pieczonego buraka
Turbot na parze w pomarańczowym sosie holenderskim i carpaccio z pieczonego buraka |
filet z turbota
burak
150 g masła
sól, pieprz
tymianek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
cytryna, pomarańcza, grejpfrut
czosnek
4 żółtka
Filet kroimy na dwa kawałki. Podgrzewamy wodę w garnku, na garnek kładziemy sito. Na sito kładziemy tymianek, rozmaryn, rozgnieciony czosnek. Turbota nacieramy solą i pieprzem i kładziemy skórą do góry na sitku z ziołami. Dusimy 7 minut. Wyciskamy soki z owoców i redukujemy na ogniu do 2 łyżek płynu.
Roztapiamy masło w garnuszku.
Ubijamy na parze 4 żółtka wraz z redukowanym sokiem z cytrusów. Małym strumieniem wlewamy roztopione masło i ubijamy nadal do konsystencji sosu.
Buraka tniemy na mandolinie, polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 7 minut.
Na głębokim talerzu kładziemy sos holenderski, wokół układamy różyczki z buraka, wykładamy turbota, na górze robimy kleks z sosu holenderskiego, dekorujemy tymiankiem. |
|
|
|
|
-->> Aby głosować lub komentować musisz się zalogować.
babajaga |
2021.11.24; 07:03:54 |
Gotowanie potrafi być poezją. |
Marek Niebo Bocian |
2021.11.24; 06:07:40 |
Dziękuję wam za wszystkie komentarze. Gotowanie to poezja. Pobudza wyobraźnię i kubki smakowe :) |
Anna z |
2021.11.23; 20:26:56 |
To poezja smaku i zapachu,+ |
Anna z |
2021.11.23; 20:26:31 |
To poezja smaku i zapachu,+ |
110101011 |
2021.11.23; 13:46:35 |
Jeszcze patelni brakuje |
110101011 |
2021.11.23; 12:56:34 |
Książka kucharska? |
|
|