|
Sandacz zapiekany z łódeczkami
Sandacz zapiekany z łódeczkami |
Składniki:
1 kg filetów z sandacza
5 marchewek Marchew 5 sztuk
5 ziemniaków
Łyżka przyprawy do ziemniaków
Słodka papryka do smaku
0,5 kg borowików
Sól i pieprz do smaku
Rozmaryn
Oliwa
Sos:
1 duża cebula
500 ml Śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
5 łyżek białego, wytrawnego wina
Pieprz i sól do smaku
Czarnuszka do posypania całości dania
Palone masło do ozdoby
Sposób przygotowania:
2 h przed pieczeniem filety sandacza myjemy i osuszamy, następnie oprószamy solą i pieprzem.
Obrane marchewki kroimy wzdłużna 4 części, mieszamy z oliwą i rozmarynem.
Ziemniaki kroimy w łódeczki i gotujemy 5 minut. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i słodką papryką.
Borowiki podsmażamy na maśle.
Marchewki i ziemniaki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 150°C
W tym samym czasie rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
Po 10 minutach wykładamy na filety podsmażone wcześniej borowiki i pieczemy kolejne 10 minut.
Przygotowujemy sos.Na patelni podsmażamy cebulę , dodajemy śmietankę 30% i 2 łyżki serka mascarpone, dolewamy ok. 5 łyżek wina białego, wytrawnego, zagotowujemy.
Upieczoną rybę układamy na marchewce, polewamy sosem, posypujemy czarnuszką. Podajemy z łódeczkami. |
|
|
|
|
-->> Aby głosować lub komentować musisz się zalogować.
Marek Niebo Bocian |
2021.11.27; 12:08:59 |
Kuchnia to magiczne miejsce a gotowanie to poezja! |
110101011 |
2021.11.26; 22:04:51 |
To prowokacja? Przytyk do słabych utworów? |
Aligagator |
2021.11.26; 11:31:23 |
Komuś się tu coś pokiełbasiło. |
|
|